danderd
ieder beeldje telt

Film digitaliseren

Film

De 8mm film is een uitvinding van Eastman Kodak, op de markt gebracht in 1932, mijn opa, Andries Dijkstra kocht in 1936 een camera met projector. Zodoende heb ik nu films van voor de 2e wereldoorlog.

Een 8mm film bestaat uit een transparante lichtgevoelige drager. De filmcamera neemt iedere 1/16 seconde een nieuwe foto van het onderwerp.

Een filmcamera is eigenlijk een fototoestel die 16 foto’s per seconde kan maken. De film bevat perforatiegaten voor het filmtransport.

Filmprojector

Een projector bestaat uit een lamp, een lens en een transportmechanisme.

Het filmbeeld wordt via het filmvenster voor de lamp gezet. Het verlichte filmbeeld wordt door de lens op het projectiescherm geprojecteerd.

Het filmbeeldje staat telkens even stil in het filmvenster. Bij het transport van het filmbeeld dekt de vlinder het filmvenster af zodat het verplaatsen van het filmbeeld niet zichtbaar is op het scherm.

Door de traagheid van het menselijk oog lijkt het of het beeld beweegt, dit is uiteraard een illusie.

Het kopiëren van een film is het fotograferen van de afzonderlijke filmbeelden

Een Optische printer is een filmprojector die mechanisch is gekoppeld aan een filmcamera. Doordat de camera precies synchroon loopt met de projector, wordt van ieder filmbeeld één opname gemaakt, waardoor een kopie van de film ontstaat. De eerste simpele optische printers ontstonden rond 1920.

principe van digitaliseren>

Door gebruik te maken van een snel digitaal fototoestel, een zogenoemde Machine Vision Camera, kan van ieder filmbeeld een digitale foto worden genomen.

Vervolg

Agfa Geavaert 8mm film uit 1944

Filmprojector